сряда, 3 март 2010 г.

Вуйчо Ваньо



Не, не става въпрос за сложния и заплетен сюжет на Чеховата пиеса “Вуйчо Ваньо”, а за далеч по-тривиална история, превърнала се в нещо нормално по нашите географски ширини.

Преди дни се разбра, че дори и опърничавият шеф на Агенция “Митници” Ваньо Танов може да бъде укротен. Вестник “Струма” разкри, че инспекторът в Митница “Югозападна” в Благоевград Ивета Георгиева – племенница на бившия премиер и лидер на ДСБ Иван Костов, е станала “жертва” на недостатъчен семеен пиар.
Явно без да има идея за височайшия й роднина Танов я уволнил, но се наложило в разстояние на няколко часа да оправи “гафа” си. Георгиева, която иначе има репутацията на много добър експерт по акцизните стоки, попаднала в списъка с нарочените за съкращаване по време на чистката през декември. Танов разписал в общия кюп и нейната заповед за освобождаване от работа. Документът пристигнал в Благоевград заедно със заповедите за съкращение на още 50 митничари. Няколко часа по-късно обаче от София се обадили с нареждането заповедта на Георгиева да не се привежда в изпълнение и да бъде върната спешно в столицата, защото е станала грешка.

“Грешката” се оказал вуйчото на Ивета. Щом се разчуло, че сред съкратените е и тя, митничарката веднага звъннала на “правилния” роднински телефон. Самата Георгиева си признала по-късно пред колеги, че без намесата на вуйчо й Костов, щяла да е на борсата.В Благоевград заповедта за съкращение на Георгиева не е отразена във входящите книги, но фигурира в Агенция “Митници”, откъдето е издадена със съответния изходящ номер.


Иван Костов, който сега е неформален партньор на ГЕРБ и оглавява комисията за контрол на ДАНС, винаги е имал афинитет към митниците. Още се носят легендите за бившия "сив кардинал" на СДС Христо Бисеров и за куфарчетата от ГКПП-тата, пътуващи към "Раковска" 134 в периода 1997-2001 г. През февруари 2001 г. обаче явно манджата се пресоли. Тогава племенникът на съпругата на Командира Елена Костова - Григор Стефанов-Гришата, който оглавяваше митническото бюро "К енд К" в столичния кв. "Дружба", бе понижен до обикновен митнически инспектор заедно с още няколко негови високопоставени колеги. В това бюро се обмитяваше най-вече черна и бяла техника.

Така и не се разбра защо е бил понижен Гришата, но пък вече сме наясно как заради родата си един Ваньо подрежда "къщичката" на друг Ваньо.

Дай Боже всекиму такъв “вуйчо владика”!

1 коментар:

  1. Чичо Ваньо, дедо Симо, батко Бойко, брат'чеда Гоце, стрина Масларка, аверчето Сава... Славна компания се е събрала на семейната политическа софра :-)))

    ОтговорИзтриване