сряда, 30 декември 2009 г.

Туршията на пъдаря

Никога не съм споделял ентусиазма и суетнята, които настъпват в сезона на туршиите. Вкъщи винаги е лудница по това време. Не че не съм замезвал от тази благинка, но предпочитам друг тип салати и ордьоври. По-европейски и префинени. Все пак, ако трябва да посоча някоя туршия, която харесвам, това е Царската. А нещото, което не бих опитал и насън е туршията от динчета (малки дини).

За мен динята си е диня в разгара на лятото - напращяла, сочна, сладка, разтапяща се под небцето и... вървяща с ледена мастика. И тъй като съм малко чалнат - обожавам комбинацията "сладко-солено". А динята перфектно върви с хубаво сирене и пресен хляб. Ама не заводски, а селски - изпечен на дърва.

Та да се върнем на динчетата. Тези нефелни изтърсаци, големи най-често колкото топка за тенис, се събират когато пъдарят разтури бостана. Тогава се прави тараш (каква изумителна дума!) на останалата по полето продукция, сезонът се закрива и започват фиестите в хоремага. Динчетата, използвани в туршията, почти винаги са или неузрели, или попрезрели, но пък мнозина ги харесват като мезе.

Оказва се, че и пъдар № 1 на Републиката - премиерът Бойко Борисов, има някакво особено отношение към тази туршия. "Не знам дали може да ме разберете, но най-тежко е да си пъдар на обран бостан. Сега късаме малките динчета и даваме на общини, на доктори, за да запушим така изгребаната държава", обяви министър-председателят тези дни. Борисов, като един истински човек от народа, знае как да направи най-точното сравнение, та да бъде разбран и от "средностатистическия кюстендилец" (извинявам се на приятелите ми от прекрасния Кюстендил, но това клише отдавна е придобило гражданственост).

Нашият пъдар обаче май не забелязва, че и малкото останали динчета, с които се запълва изгребаната каца (държава), почват да "бомбясват". Последният пример е с фамозната депутатка от ГЕРБ Искра Фидосова, която досущ като селска кметица вече се разпорежда не само с всички законопроекти, но и с парите на Народното събрание. Ако все още някой не е разбрал коя фирма ще сменя дограмите на двете сгради на парламента, това е "Моском-Ко" ООД. Компанията притежава 54% от дяловете на "Моском Монтана" ООД. 46 % от монтанското дружество пък се държат от роднини на Фидосова, сред които и съпругът й Томислав Живкович (с 23% дял).


Вероятно някои ще кажат, че това е дребна работа и не може да се сравнява с динчетата, за които говори Борисов. Не може да се сравнява и с обраните от тройната коалиция хубави дини. Но всичко започва от малките неща, а детайлите винаги са важни. Проблемът е, че ако още в началото не боднеш с вилица всяко едно от заложените в кацата динчета, цялата туршия отива на кино. Получава се една слузеста и неприятно миришеща органична маса, която трябва да се изхвърли бързо.


А сега и аз, като един пъдар - ценител, ще ви пожелая харна, хонорарна и берекетна 2010-а. И в новогодишната нощ внимавайте не само с питиетата, но и с мезетата...

2 коментара:

  1. Честито на Главния метеоролог на Републиката!

    ОтговорИзтриване
  2. Хахахаха.. благодаря. Все още не съм свикнал с блогър-културата, но се надявам бързо да вляза в "окото на бурята"...

    ОтговорИзтриване